Tayvan virüsten nasıl korundu

Tayvan, Çin'e 130 kilometre uzaklıkta ada ülkesi ve iki ülke arasında çok büyük insan trafiği var.  Salgın riski en yüksek olan ülkeler arasında. Fakat durum hiç öyle değil. Tayvan çok güçlü önlemler alarak vaka sayısını en aza indirmeyi başardı. Yetkililerin açıklamasına göre 11 Mart itibariyle vaka sayısının 50'den az olduğunu açıkladı. Aynı dönemde Güney Kore'de vaka sayısı 8000 civarındaydı.

Tayvan bu başarısını veri analitiği ve yeni teknolojilere borçlu

Yetkililer sağlık sigortası veri tabanı ile göçmenlik ve gümrük veri tabanını birleştirerek ülkedeki tüm insanların 14 günlük seyahat ve hastalık geçmişlerini kontrol etme şansı buldu. 
Ülkeye girişler kısıtlandı ve ülkeye giriş izni olanları ise geliştirdikleri mobil uygulama ile ülkeye giriş yapanlar ile sürekli iletişim halinde olmayı amaçladı. Karantina altında olanlara özel cep telefonu tahsis edildi ve gerekli bildirimler ve iletişim bu telefon ve özel hat üzerinden sağlandı. 





İnsanları dürüst olmaya teşvik ettiler

İnsanlara dürüst olmalarını ve birbirlerine yardım etmelerine yönelik paylaşımlar ve teşvikler yapıldı.
Sokaklar, mahalleler, apartmanlar hatta evler için liderler seçildi. Liderler insanlara dürüst olmaları ve birbirlerine yardım etmelerini telkin etti. 


Kaynak yönetimi için bilgi işlem birimleri kullanıldı

Özellikle maske ve diğer sağlık ürünleri için bilgi işlem birimler aktif şekilde kullanıldı. Maske fiyatları için üst limit belirlendi ve sigorta kartı olanlar online siparişe yönlendirildi. Maske ve diğer sağlık ürünlerinin üretimi için askeri birimlerden yardım istendi. 
Tüm bu denetim ve analiz ülkede kurulan ulusal sağlık komitesi tarafından 7/24 kontrol edildi



Yorum Gönder

0 Yorumlar