Apple CarPlay ve Android Auto dikkat dağınıklığına neden oluyor



Her alanda teknoloji gelişirken, Apple, Android, araç içi kullanım için yazılım geliştirmeye devam ediyor. Ama bu sefer başları biraz dertte gibi

CarPlay ve AndroidAuto araç içi bir ekran sayesinde sürücüye yol bilgisi, yakıt tüketimi gibi değişik bilgiler vermenin yanında resim, video gibi içeriklerinde izlenmesine imkan veriyor.

Araştırmalara göre bu resim ve video gibi değişik içerikler sürücülerin dikkatinin dağılmasına neden oluyor.

Araştırmaya göre normal bir sürücünün reaksiyon süresi 1 saniye olması gerekiyor. Yani öndeki araç frene bastığı zaman, arkadaki sürücünün frene basması yani reaksiyon süresi ortalama 1 saniye.

Toplanan verilere göre alkollü bir kişinin reaksiyon süresi %12 artıyor, uyuşturucu kullanan bir sürücünün ise reaksiyon süresi ise %21 artıyor.

CarPlay ve AndroidAuto ise durumlar farklı

Araç yazılımları sürücünün reaksiyon süresini arttırıyor. Alkol ve uyuşturucu kullananlara bakıldığında aradaki farkın olağandan fazla olduğu gözlendi. Yapılan araştırmaya göre CarPlay ve AndroidAuto kullanan sürücülerin reaksiyon süresi %53 ile %57 arasında arttığı gözlendi.

Sürücülerin dokunmatik ekranlara dokunmak istediği ve bu istek reaksiyon sürelerini arttırdığını açıklandı. Yazılım geliştiriciler sesli komutları daha etkin hale getirmeye çalışıyor ve sesli komutun etkin olasının reaksiyon sürelerinin düşeceği düşünülüyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar